
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-227 
 
 
September 27, 2007 
 
 
The Honorable Kim Hendren 
State Senator 
1501 Hwy. 72 Southeast 
Gravette, AR  72736-9438 
 
Dear Senator Hendren: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on behalf of a constituent 
on a question concerning the Arkansas Freedom of Information Act (“FOIA,” 
A.C.A. §§ 25-19-101 – 109 (Repl. 2002 and Supp. 2007).  Specifically, your 
constituent is seeking to determine whether the Bella Vista Property Owners’ 
Association (“POA”) is subject to the FOIA by virtue of its receipt of 
“assessments” – also referred to as a “monthly fee” – and “water fees” from 
members, as well as certain funds from the recently incorporated City of Bella 
Vista.  In this regard, your constituent reports: 
 

We pay a monthly fee to the POA for usage of the amenities, 
whether we use them or not.  This is required.  The POA plans to 
contract with the City to provide some services, as well as leasing 
some buildings to the City.  Those funds from the City will be 
coming from state turnback funds and franchise fees, as well as the 
taxes the City will need to add.  The POA also kept the water utility, 
which I think should be public money from us for the water….   
 

Regarding the water utility, he states that “[t]he POA … is selling water to all City 
property and residents.”   
 
His specific question is “whether these monies are considered public money?” 
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RESPONSE 
 
The test for applicability of the FOIA to private entities, as it has been articulated 
by the Arkansas Supreme Court, requires as a threshold matter some payment of 
government money to the private entity.  In my opinion, assessments or fees paid 
by members of a private property owners’ association – such as the Bella Vista 
POA – to the association, do not meet this test.  A contract between the POA and 
the City of Bella Vista that is funded by government moneys, such as turnback 
funds or taxes, might render the POA subject to the FOIA, at least to the extent of 
the contract, depending upon the substance of the particular agreement.  If, for 
instance, as your constituent might be suggesting, the POA is being paid directly 
by the City to provide water service to the City, then in my opinion such payment 
likely triggers the FOIA, at least to the extent of any contract or agreement for the 
provision of such service.  I have not been provided with any detailed facts in this 
regard, however.  In addition, I lack sufficient information to speculate regarding 
any other possible contract between the POA and the City.     
 
As your constituent appears to recognize, private, nongovernmental entities can be 
subject to the FOIA if they are in receipt of “public funds.”1  This follows from 
FOIA’s definition of “public meetings” (“meetings of … organizations in the State 
of Arkansas, except grand juries, supported wholly or in part by public funds or 
expending public funds,”) and “public records” (records kept by “any other agency 
wholly or partially supported by public funds or expending public funds.”)  A.C.A. 
§ 25-19-103(4) and (5)(A) (Supp. 2007).  The determination of whether a private 
entity is subject to the FOIA requires a two-step analysis — first, whether the 
private entity is wholly or partially supported by public funds or expending public 
funds and second, whether the activities of the private entity are of public concern 
and sufficiently “intertwined” with the activities of government.  See, e.g., Op. 
Att’y Gen. 2006-086, citing City of Fayetteville v. Edmark, 304 Ark. 179, 801 
S.W.2d 275 (1990) and J. Watkins & R. Peltz, THE ARKANSAS FREEDOM OF 
INFORMATION ACT (m & m Press, 4th ed. 2004), at 50-51 (footnotes omitted).  
 
Both of these requirements are pertinent for purposes of your constituent’s inquiry 
regarding the Bella Vista POA.  With regard to the threshold “public funding” 

                                              
1 As this office has previously opined, the FOIA ordinarily does not apply to a property owners' association 
which is composed of private owners in a geographic area organized to direct policy for that area.  See Op. 
Att’y Gen. 85-29.  Such an association generally has no public or governmental status.  
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requirement, the Arkansas Supreme Court has held that this applies to 
“government moneys.”  Sebastian County Chapter of American Red Cross v. 
Weatherford, 311 Ark. 656, 661, 846 S.W.2d 641 (1993).  The court in 
Weatherford looked to a dictionary definition of “public funds” as “[m]oneys 
belonging to government, or any department of it, in hands of [a] public official.”  
311 Ark. at 659 (quoting Black's Law Dictionary (6th ed. 1990)).  The court stated 
that it was giving the term “public funds” its “plain and ordinary meaning which is 
best evidenced by Black’s Law dictionary and the definition ‘moneys belonging to 
the government.’”  Id. at 661.   

 
The test for applicability of the FOIA to private entities, as it has been articulated 
by the Arkansas Supreme Court, therefore requires as a threshold matter some 
payment of government money to the private entity.  With regard to funds flowing 
to the private POA in question, your constituent has referred to “assessments to 
members” and a “monthly fee,” as well as “water fees.”  I assume that these terms 
have reference to obligations that are imposed on members of the POA for the use 
of common properties, facilities, and services.  See, e.g., Hutchens, v. Bella Vista 
Village Property Owners' Association, 82 Ark. App. 28, 31, 110 S.W.3d 325 
(2003) (setting out the covenants between the developer of Bella Vista Village and 
lot owners with respect to assessments and charges, and observing that “[i]n 
accordance with the terms of the Bella Vista Declaration, … [e]very Bella Vista 
property owner is a member of the POA, and their property is subject to the 
declaration.”)  These assessments and fees are levied pursuant to private contract.  
See Kell v. Bella Vista Village Property Owners' Ass'n,  258 Ark. 757, 761, 528 
S.W.2d 651 (1975) (noting that such assessments “arise out of contract and … 
constitute a benefit to the property owner.”)  Most significant for purposes of the 
issue at hand, they are not levied by an entity that has any public or governmental 
status, see n. 1, supra.  Consequently, they are not “moneys belonging to 
government,” Weatherford, supra, and they do not constitute “public funds” as 
contemplated by the FOIA.   
 
I note that your constituent has also mentioned that some moneys are being paid 
by the City to the POA.  He refers to “turnback funds,” “impact fees,” “franchise 
fees,” and possibly taxes.  These moneys belonging to the City are clearly “public 
funds,” and thus, if paid to the POA, satisfy the first part of the test identified 
above.  It must be recognized, however, that the mere receipt of public funds in 
itself will not suffice to bring a private organization within the reach of the FOIA.  
In addition, one must inquire whether the private entity carries on “public 
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business” or is otherwise intertwined with the activities of government.  City of 
Fayetteville v. Edmark, 304 Ark. 179, 801 S.W.2d 275 (1990) (private attorneys 
retained by city).  See also Ops. Att’y Gen. 2000-039 (private non-profit 
corporation licensed by the Department of Human Services to provide services for 
the developmentally disabled), 95-273 (private non-profit agency on aging 
designated to provide services to older Arkansans under a federal grant program) 
and 90-243 (non-profit organizations that receive grants from cities or counties 
under A.C.A. §§ 14-173-101 to -105 to promote economic development).  The 
court in Edmark, supra, in considering whether the files of private attorneys 
retained by a city were public records, determined that the FOIA should apply 
when the government “seeks to conduct its affairs through private entities,” since 
in that situation “it seems clear that those entities are for all practical purposes the 
government itself.”  304 Ark. at 187, quoting J. Watkins, Access to Public Records 
Under the Arkansas Freedom of Information Act, 37 Ark. L. Rev. 741, 764 (1984). 
 
Although it is unclear just how “intertwined” a private entity must be with the 
government before the FOIA will be deemed applicable, it bears noting, given 
your constituent’s statement that the POA is selling water to the City, that the 
Arkansas Court of Appeals has identified “water service” as “a service routinely 
provided by government.”  Waterworks v. Kristen Investment Properties, 72 Ark. 
App. 37, 42, 32 S.W.3d 60 (2000).  Waterworks involved a FOIA request for 
certain records of a private nonprofit volunteer fire department that provided water 
service to persons within the Beaverfork Fire Protection District.  The Beaverfork 
District was created by the Faulkner County Quorum Court pursuant to state law.  
Id.  See also A.C.A. §§ 14-284-101 et seq. (authorizing the formation of fire 
protection districts in counties).  The District assessed so-called “user fees” against 
property in the District, 72 Ark. App. at 42; and the revenue from these fees went 
to the private fire department, which had an exclusive contract to provide water 
service to customers in the District.  Id.  The private entity claimed that it only 
received “indirect” public funding by virtue of government loans.  However, the 
court found the moneys received under the contractual arrangement clearly 
sufficient to meet the public funding portion of the FOIA test.  Specifically, the 
court noted that “…the funding for operating the [private volunteer fire 
department's] Water Division comes from a public source in the form of a levy 
against property owned within the District.”  Id.  (emphasis added). 
 
Waterworks thus supports the general proposition that the FOIA applies to a 
privately-owned water system that serves the public purpose of providing water 
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service under a publicly funded contract.  In this regard, I note that your 
constituent has stated that the POA is “selling water to all City property and 
residents.”  It is not clear from this statement whether water is being sold by the 
POA to the City.  If there is an agreement between the POA and the City, under 
which government, i.e., public moneys are paid by the City to the POA for water 
service, then it seems clear based on Waterworks, supra, that the FOIA is 
applicable.   
 
However, it should be noted that a question may nevertheless remain regarding the 
precise degree to which the FOIA applies in that instance.  I assume, given the 
apparent fact that POA members are assessed for water service by the POA, that 
any agreement between the City and the POA for water service would be limited 
in scope.  For instance, I can speculate that the POA might be contracting with the 
City to provide water service for City-owned property.  It is important to recognize 
in this regard that a private organization that receives only partial support from 
government is only partially bound by FOIA requirements.  That is, the FOIA will 
apply “only to records and meetings ‘relevant to the task’ for which a . . . 
nonprofit corporation receives [government funds].”  Op. Att’y Gen. 94-023, 
quoting J. Watkins, THE ARKANSAS FREEDOM OF INFORMATION ACT (m&m Press, 
2d ed. 1994) at 41, citing Edmark, supra.  The issue of which meetings and 
documents of a private organization are subject to the FOIA is one that must be 
resolved case-by-case, according to the surrounding facts and the particular 
records or meetings in question.  See Op. 94-023, supra.  Assuming, however, that 
the POA enjoys only partial financial support from public funds, it may be 
concluded that other unrelated records or meetings are not covered by the FOIA. 
 
I lack sufficient information to speculate further regarding any other possible 
factual scenarios respecting the POA that might trigger the FOIA.  However, some 
final mention should be made of A.C.A. § 25-19-105(b)(18) (Supp. 2007), a 
provision of the FOIA which exempts from inspection and copying “[r]ecords . . . 
containing information relating to security for any public water system[,]” the term 
“public water system” being defined under subsection 25-19-103(6) (Supp. 2007), 
as “all facilities composing a system for the collection, treatment, and delivery of 
drinking water to the general public. . . .”  Given the breadth of this definition, and 
the reported fact that the POA provides water to all City residents, it seems that 
subsection 25-19-105(b)(18) likely applies in the event the POA is subject to the 
FOIA to any degree.  Please note, however, that this provision only exempts 
“security”-related records. 
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Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 


