
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-224 
 
 
August 21, 2007 
 
 
The Honorable Sue Madison 
State Senator 
573 Rock Cliff Road 
Fayetteville, AR  72701-3809 
 
Dear Senator Madison: 
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning Act 787 of 
1997, which is codified at A.C.A. § 6-16-124 (Repl. 1999).  As you note, this act 
established the following requirements with respect to the teaching of Arkansas 
history in the public schools: 
 

(a) Beginning with the 1997-1998 school year: 
 
  (1) A unit of Arkansas history shall be taught as a social studies 
subject at each elementary grade level in every public elementary 
school in this state, with greater emphasis at the fourth and fifth 
grade levels; and 
 
  (2) At least one (1) full semester of Arkansas history shall be taught 
to all students at the seventh, eighth, ninth, tenth, eleventh, or twelfth 
grade level in every public secondary school in this state. 

 
A.C.A. § 6-16-124(a) (Repl. 1999). 
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You report that the Arkansas Department of Education (hereinafter “Department”) 
recently adopted new “frameworks” for the teaching of Arkansas history.1  Your 
specific questions are as follows: 
 

1. Do the new frameworks that neglect the greater emphasis on 
Arkansas history at the fourth and fifth grade levels and combine the 
one semester of Arkansas history with social studies violate Act 787 
of 1997?  
 
2.  May the Department of Education conduct closed-door, private 
meetings when developing new frameworks for public education? 

 
RESPONSE 
 
Question 1 – Do the new frameworks that neglect the greater emphasis on 
Arkansas history at the fourth and fifth grade levels and combine the one 
semester of Arkansas history with social studies violate Act 787 of 1997?  
 
Your question makes two assumptions:  1) that the frameworks neglect a greater 
emphasis on Arkansas history at the fourth and fifth grade levels, and 2) that the 
requisite one semester of Arkansas history is combined with social studies.  You 
have not explained the basis for these assumptions.  Regarding the first, if it is 
correctly assumed that the frameworks neglect a greater emphasis on Arkansas 
                                              
1 The “frameworks” in question are the “Curriculum Frameworks” adopted by the state in specific “core 
academic areas,” A.C.A. § 6-15-1502(a) and (b) (Supp. 2005), as contemplated by the Arkansas 
Comprehensive Testing, Assessment, and Accountability Program Act, as amended, A.C.A. §§ 6-15-401 – 
422 (Repl. 1999 and Supp. 2005).  See A.C.A. §§ 6-15-402 (Supp. 2005) and – 407 (Repl. 1999).  The term 
“Curriculum Frameworks” is specifically defined by Department rule as: 
 

[T]hose content-specific standards per subject area identified and set 
out in the course content frameworks required pursuant to Ark. Code 
Ann. § 6-15-407 and Section 9.00 of the Arkansas Standards of 
Accreditation. 

 
Ark. Dept. of Ed. Rules Governing Comprehensive Plan For Consistency and Rigor In Course Work 
Section 3.04 (January 10, 2005).   
 
The state “Standards for Accreditation” for public schools require that “[e]ach accredited school shall use 
these curriculum frameworks to plan instruction leading to student demonstration of proficiency in the 
Arkansas content standards.”  Arkansas Department of Education Rules Governing Standards for 
Accreditation of Arkansas Public Schools and School Districts Section 9.01.2 (January, 2005).     
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history at the fourth and fifth grade levels, then it necessarily follows that the 
answer to your question in this respect is “yes,” such neglect is contrary to Act 787 
of 1997, codified at A.C.A. § 6-16-124(a)(1).  However, having reviewed the 
Grades K-8 Social Studies Curriculum Framework (Revised 2006), 
http://www.ArkansasEd.org/teachers/curriculum.html, I must question this 
assumption.  My review indicates that, taken together, the frameworks at the 
fourth and fifth grade levels for each content area, i.e., Geography, Civics, History 
and Economics, id., do place greater emphasis on Arkansas history than at the 
lower grades.  I believe this is evidenced in particular by the “Culture and 
Diversity” standard under Geography, by both the “Government” and 
“Citizenship” Standards under Civics, and by most of the sub-areas under 
“History.”  Accordingly, the frameworks as written in my opinion comport with 
A.C.A. § 6-16-124, supra. 
 
Regarding the second area of concern –  that the frameworks “combine the one 
semester of Arkansas history with social studies” – this presumably refers to the 
“one (1) full semester” requirement under A.C.A. § 6-16-124(a)(2).  I do not 
perceive a conflict between the frameworks and the statute in this respect.  
Subsection 6-16-124(a)(2) requires that “[a]t least one (1) full semester of 
Arkansas history shall be taught to all students at the seventh, eighth, ninth, tenth, 
eleventh, or twelfth grade level . . . .”  The frameworks for these grade levels 
appear on their face to satisfy this requirement.  The  Arkansas  History for  
Grades 7-8 Social Studies  Curriculum  Framework  and  the Arkansas History  
for Grades 9-12 Social Studies Curriculum Framework (Revised 2006), 
http://www.ArkansasEd.org/teachers/curriculum.html, both describe a course in 
“Arkansas History” that is a “one-semester course.”  It is my understanding that 
this is a stand-alone course.  It will be credited as part of “Social Studies” 
according to the “Standards for Accreditation.”  See Arkansas Department of 
Education Rules Governing Standards for Accreditation of Arkansas Public 
Schools and School Districts Sections 9.03.3.4 and 9.03.4.7 (January, 2005).  
However, I have no information to suggest that integrating Arkansas history into 
the social studies framework fails to meet the “one (1) full semester of Arkansas 
history” requirement under the statute. 
 
Question 2: May the Department of Education conduct closed-door, private 
meetings when developing new frameworks for public education? 
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Although you have not specifically mentioned the involvement of any committees 
in developing these frameworks, I assume you are concerned whether meetings of 
committees appointed by the Department for this purpose must be conducted as 
open “public meetings” under the Arkansas Freedom of Information Act 
(“FOIA”), A.C.A. §§ 25-19-101 to -109 (Repl. 2002 and Supp. 2005).2  According 
to the Department’s website: “All curriculum framework documents result from 
the work of a committee of Arkansas educators representing every facet of 
Arkansas education. . . .”  http://www.ArkansasEd.org/teachers/curriculum.html.  
See also Rules Governing Standards for Accreditation, supra, at Section 9.01.1 
(January, 2005) (“The Department shall appoint committees to write curriculum 
frameworks based on the adopted Arkansas Student Learning Expectations….”).  
The use of such committees is consistent with statutory requirements respecting 
the “periodic review and revision of “academic content standards.”  A.C.A. § 6-
15-404(a) (Supp. 2005).  Specifically, subsection 6-15-404(c) requires “[e]xternal 
review by outside content standards experts” and “[r]evisions by committees of 
Arkansas teachers and instructional supervisor personnel….”  Id. at (1) and (5).  
The State Board of Education’s “comprehensive plan” with respect to the review 
and revision of the “Arkansas Academic Content Standards and Curriculum 
Frameworks,” A.C.A. § 6-15-1502(a) (Supp. 2005), is also required to “provide an 
external review of content standards and curriculum frameworks adopted by the 
state….”  Id. at (b). 
 
Your question as to whether meetings of these committees may be conducted by 
the Department as “closed-door, private meetings” requires application of the 
FOIA’s open meetings provisions.  In this regard, A.C.A. § 25-19-106 provides in 
relevant part: 
 

Except as otherwise specifically provided by law, all meetings, 
formal or informal, special or regular, of the governing bodies of all 
municipalities, counties, townships, and school districts and all 
boards, bureaus, commissions, or organizations of the State of 
Arkansas, except grand juries, supported wholly or in part by public 
funds or expending public funds, shall be public meetings. 
 

A.C.A. § 25-19-106(a) (Supp. 2005) (emphasis added). 

                                              
2 The FOIA was also recently amended by Acts 268, 726 and 998 of 2007.  The amendments are not 
relevant to your question and consequently will not be further mentioned herein.   
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The term “public meetings,” as used in the FOIA, is defined as follows: 
 

“Public meetings” means the meetings of any bureau, commission, 
or agency of the state, or any political subdivision of the state, 
including municipalities and counties, boards of education, and all 
other boards, bureaus, commissions, or organizations in the State of 
Arkansas, except grand juries, supported wholly or in part by public 
funds or expending public funds[.] 

 
A.C.A. § 25-19-103(4) (Supp. 2005). 
 
The FOIA’s open meetings requirement applies only to “governing bodies” – 
bodies that have ultimate decision-making authority.  See, e.g., Ops. Att’y Gen. 
2006-059 and 2003-170 (citing previous opinions delineating the “governing 
body” standard.)  The open meetings requirement ordinarily does not apply to 
advisory bodies that are not made up of members of the governing body, unless 
the advisory body is a “de facto governing body,” i.e., a body whose 
recommendations are simply “rubber stamped” by the governing body.  Id.  As 
one of my predecessors explained: 
 

The FOIA does not define the term “governing body,” and the 
Arkansas Supreme Court has never found occasion to address the 
issue. However, the Attorney General has consistently taken the 
position that the pertinent question in determining whether a group 
constitutes a “governing body” is whether the group has decision-
making authority.  See, e.g., Ark. Ops. Att’y Gen. Nos. 2001-324, 
2000-051 and 99-407; see also J. Watkins, The Arkansas Freedom of 
Information Act 49 et seq. (3rd ed. 1998).  Groups that are advisory 
in nature do not generally constitute “governing bodies” and 
consequently are not subject to the FOIA’s open-meetings 
requirement. 

 
Op. Att’y Gen. 2002-092 at 5. 
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With regard to advisory entities, it has been stated that: 
 

Although there are no Arkansas Supreme Court cases addressing this 
precise question, there is authority in other jurisdictions for the 
general proposition that advisory committees do not fall within state 
sunshine statutes similar to the [FOIA]. See Watkins, Open Meetings 
Under the Arkansas Freedom of Information Act, 38 Ark. L. Rev. 
268, 294-295 (1984), citing Sanders v. Benton, 579 P.2d 815 (Okla. 
1978) and McLarty v. Board of Regents, 231 Ga. 22, 200 S.E.2d 117 
(1973).  The rationale set forth in those cases is premised upon the 
theory that committees lacking final decision-making or policy-
making authority are generally not considered “governing bodies” of 
the municipalities or counties for purposes of the FOIA. 

 
Op. Att’y Gen. 2000-260 (quoting Op. Att’y Gen. 91-288, at 1-2).  See also Ops. 
Att’y Gen. 2003-170, at 4 and n. 2 (citing a host of cases from other jurisdictions 
on the point); 1999-407; and 98-169. 
 
As also previously noted, however: 
 

. . . . [I]f a governing body in fact delegates its decision-making 
authority, rendering the “committee” itself a “governing” rather than 
“advisory” body, the open-meetings requirement will clearly apply.  
As Professor Watkins observes: 
 

The FOIA’s open meeting requirements apply to 
meetings of groups other than committees composed 
of members of the governing body, if decision-making 
authority has been delegated to those groups.  For 
example, in Baxter County Newspapers, Inc. v. [273 
Ark. 511, 622 S.W.2d 495 (1981)], the Supreme Court 
held that meetings of the “credentials committee” of 
the medical staff at a county hospital must be open to 
the public.  Acting pursuant to authority delegated by 
the hospital’s board of governors, the staff and the 
committee – both of which consisted of physicians 
rather than members of the board – determined 
whether particular doctors would be allowed to 
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practice at the facility.  Under these circumstances, the 
medical staff is a “governing body” subject to the 
FOIA, and its credentials committee must hold open 
meetings in accordance with Pickens. 

 
Watkins, supra at 52 (footnotes omitted). 

 
Op. Att’y Gen. 2002-092 at 7-8. 
 
Turning to the committees in question, as indicated above, the statutory process 
for reviewing and revising the “content standards and curriculum frameworks” 
plainly includes the use of committees.  Consistent with the statutes, the Standards 
for Accreditation call for the appointment of committees “to write curriculum 
frameworks….”  Rules Governing Standards for Accreditation, supra, at Section 
9.01.1 (further stating that the committees “will meet periodically to review, 
revise, and update the curriculum frameworks.”)  The question under the FOIA, 
based upon the above open meetings analysis, is whether such committees 
constitute “governing bodies.”  The latter accreditation rule certainly seems to 
authorize the committees to develop the frameworks, suggesting that they may 
have decision-making authority.  I believe it is clear under the statutes, however, 
that the committees are advisory in nature.  The committees’ involvement is one 
element in the statutory review and revision process, as reflected by the following 
Code section: 
 

The state board shall include the following elements in the periodic 
review and revision of Arkansas academic content standards: 
 
  (1) External review by outside content standards experts; 
 
  (2) Review and input by higher education, workforce education, 
and community members; 
 
  (3) Study and consideration of academic content standards from 
across the nation and the international level as appropriate; 
 
  (4) Study and consideration of evaluation from national groups or 
organizations as appropriate; 
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  (5) Revisions by committees of Arkansas teachers and instructional 
supervisor personnel from public schools, assisted by teachers from 
institutions of higher education; and 
 
  (6) Public dissemination of revised academic content standards at 
the state board meeting and Department of Education website. 

 
A.C.A. § 6-15-404(c) (Supp. 2005) (emphasis added). 
 
The duty of review lies initially with the Department, through which the State 
Board works to set the academic standards.  See A.C.A. §§ 6-15-1504 (Supp. 
2005) (“The [Department] shall review the Arkansas Academic Content Standards 
and Curriculum Framework process plan on its State Board of Education-approved 
revision cycle and report to the State Board of Education annually”); and 6-15-
403(1)(A) (Supp. 2005) (“The State Board of Education through the Department 
of Education shall . . . [s]et clear academic standards that are periodically reviewed 
and revised[.]”).  See also Rules Governing Comprehensive Plan, supra, at n. 1, 
Section 4.01 (“The [State Board] shall develop, through the [Department], a plan 
and process to review and revise the Arkansas Academic Content Standards and 
Curriculum Frameworks.”).  Most importantly, the State Board of Education 
(“State Board”) ultimately revises the frameworks, as is evident from A.C.A. § 6-
15-1502 wherein it provides: 
 

Upon completion of the review, the State Board of Education shall 
revise all curriculum frameworks and supplemental materials that 
are recommended as a result of the review.   

 
A.C.A. § 6-15-1502(e) (Supp. 2005).  See also Rules Governing Comprehensive 
Plan, supra, at n. 1, Section 4.03 (“The State Board of Education shall, on an 
ongoing basis, revise all curriculum frameworks and supplemental material that 
are recommended as a result of the review.”). 
 
I have no information to suggest that the State Board has not conducted its 
statutorily mandated review and revision of the frameworks.  If, as a matter of 
fact, the committees that write the frameworks exercise no final decision-making 
authority, instead serving only to make recommendations that the State Board may 
and sometimes does reject, I believe the committees qualify as “advisory” bodies 
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to which the provisions of the FOIA do not apply.  This purely factual question is 
one I am neither equipped nor authorized to answer. 
 
Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 


