
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-223 
 
 
September 10, 2007 
 
 
The Honorable Jimmy Jeffress 
State Senator 
Post Office Box 904 
Crossett, AR  71635-0904 
 
Dear Senator Jeffress: 
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning a bequest to 
two Arkansas public school districts.  Specifically, you state the following facts 
and pose the following questions: 
 

The Crossett and Hamburg School Districts are named in the will of 
a Colorado resident named A. B. Chapman.  Mr. Chapman left to be 
divided between the two districts an estate of approximately $1.2 
million consisting of cash and investments in stocks and bonds.  
Mr. Chapman’s will states that the funds are given to the districts as 
an endowed fund for scholarships for students of the two districts.  
Both districts request an Attorney General’s Opinion on the following 
questions as to the handling of these funds: 
 
1. Can the funds be initially received in the form of cash and 
stocks and bonds and initially held as such by a financial institution 
licensed to do so? 
 
2. Are these funds considered public funds under Arkansas 
Code or may they be treated as an endowment fund and invested 
outside the restraints placed on public funds? 
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3. Can the stocks and bonds received remain as such or must 
they be converted to cash and invested as public funds? 
 
4. Must the districts invest the cash portion of the bequeath as 
public funds or do the districts have other investment options? 
 

RESPONSE 
 
Although I have not seen the applicable gift instrument, it appears that this bequest 
to the school districts may be held as an “endowment fund” under the Uniform 
Management of Institutional Funds Act (UMIFA), codified at A.C.A. §§ 28-69-601 – 
611 (Repl. 2004).  If I am correct in this regard, the answers to your questions 
concerning disposition and investment are clear, in my opinion.  The districts are 
not required to deposit or invest such a fund as “public funds” under the Code, and 
there is no requirement that the stocks and bonds be converted to cash.  If, on the 
other hand, UMIFA is inapplicable to this particular bequest for some reason I am 
unaware of, then in my opinion the cash in the endowment fund constitutes “public 
funds” under the Code, and must be deposited and invested accordingly.  The 
stocks and bonds also constitute “public funds” in that event, to be deposited 
accordingly, in my opinion.  As for whether such securities must be converted to 
cash, having found no statutory directive to this effect, the answer is probably “no,” 
in my opinion.   
   
An “endowment fund” under UMIFA is “an institutional fund, or any part thereof, not 
wholly expendable by the institution on a current basis under the terms of the 
applicable gift instrument.”  Id. at -602(3).  For a full understanding of what 
constitutes an “endowment fund” under this uniform act,1 it is necessary to review 
several other definitions.  First, a “gift instrument” means: 
 

a will, deed, grant, conveyance, agreement, memorandum, writing, 
or other governing document (including the terms of any 
institutional solicitations from which an institutional fund resulted) 
under which property is transferred to or held by an institution as an 
institutional fund.   

 
A.C.A. § 28-69-602(5). 

                                              
1 Arkansas adopted UMIFA in 1992.  See Acts 1992, No. 70 (1st Ex. Sess.).  It is to be “applied and 
construed as to effectuate its general purpose to make uniform the law with respect to [its] subject among 
the states which enact it.”  Id. at § 9 (A.C.A. § 28-69-609).       
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An “institutional fund” is: 
 

a fund held by an institution for its exclusive use, benefit, or 
purposes, but does not include (i) a fund held for an institution by a 
trustee that is not an institution or (ii) a fund in which a beneficiary 
that is not an institution has an interest, other than possible rights 
that could arise upon violation or failure of the purposes of the 
fund[.] 
 

Id. at (2). 
 
The term “institution” is defined in turn as: 
 

…an incorporated or unincorporated organization organized and 
operated exclusively for educational, religious, charitable, or other 
eleemosynary purposes, or a governmental organization, including, 
without limitation, a public institution of higher education, to the 
extent that it holds funds exclusively for any of these purposes[.]   

 
Id. at (1) (emphasis added). 
 
The Commentaries to these definitions observe that UMIFA “applies to a 
governmental organization to the extent that the organization holds funds for the 
listed purposes, e.g., a public school which has an endowment fund.”  
Commentaries to Arkansas Code Titles 5-28, Vol. B (Repl. 1995) at 532.  It is thus 
clear that a school district can be an “institution” that holds an “institutional fund,” and 
more specifically an “endowment fund,” under UMIFA.  Again, to reiterate, an 
“endowment fund” is an “institutional fund” that is “not wholly expendable by the 
institution on a current basis….”  The bequest under Mr. Chapman’s will appears to 
meet the latter part of the definition, in that it is to be held for scholarships.  To 
qualify as an “institutional fund,” the fund must be held by the institution “for its 
exclusive use, benefit, or purposes.”  A.C.A. § 28-69-602(2), supra.  In this regard, 
the Commentaries explain that the placing of a restriction on the use of a gift or 
bequest to an institution does not mean that the gift or bequest is not for the 
“exclusive use, benefit or purposes” of the institution, provided the appointed use is 
one that is within the institution’s lawful purposes. The Commentaries state that 
“[t]he ‘use, benefit or purposes’ of an institution broadly encompasses all of the 
activities permitted by its charter or other source of authority.”  Commentaries, 
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supra, at 532.  Accord Yale University v. Blumenthal, 225 Conn. 32, 40, 621 A.2d 
1304 (1993) (concluding from the drafters’ comments on UMIFA, and a plain 
reading of the Connecticut statute identical to A.C.A. § 28-69-602(2), that “a fund 
bequeathed to an institution, for the ultimate benefit of an inchoate group or class, 
through the medium of the institution, is held by the institution for its ‘exclusive 
use, benefit or purposes’ . . . and therefore is an institutional fund.”)  Moreover, the 
Commentaries note that “[a] fund to provide scholarships for students or medical 
care for indigent patients is held by the school or hospital for the institution’s 
purposes.”  Id.  See also Op. Att’y Gen. No. 91-315 (opining that a school district in 
all likelihood may expend funds for the awarding of scholarships to graduating 
valedictorians and salutatorians.) 
 
Based on the foregoing, therefore, it seems likely that the property transferred to 
the school districts under Mr. Chapman’s will is held by the districts as an 
“endowment fund” under UMIFA.  The districts should consult local counsel for a 
definitive determination regarding UMIFA.  Assuming the applicability of this act, 
however, your questions can be answered by noting that subject to any specific 
limitations in the gift instrument, the body responsible for managing such an 
“endowment fund” – each school district’s board of directors in this instance – has 
broad powers of investment with respect to the fund, to be exercised with “ordinary 
care and prudence….”  Id. at -605 and 607.  See also Commentaries to Arkansas Code 
Titles 5-28, Vol. B (Repl. 1995) at 534.  More specific to your particular 
questions, the districts in my opinion are not required to invest such a fund as 
“public funds” under the Code, and there is no requirement that the stocks and bonds 
be converted to cash.  These conclusions follow from the following broad 
investment authority under A.C.A. § 28-69-605: 
 

In addition to an investment otherwise authorized by law or by the 
applicable gift instrument, and without restriction to investments a 
fiduciary may make, the governing board, subject to any specific 
limitations set forth in the applicable gift instrument or in the 
applicable law other than law relating to investments by a fiduciary, 
may: 
 
  (1) invest and reinvest an institutional fund in any real or personal 
property deemed advisable by the governing board, whether or not it 
produces a current return, including mortgages, stocks, bonds, 
debentures, and other securities of profit or nonprofit corporations, 
shares in or obligations of associations, partnerships, or individuals, 
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or obligations of any government or subdivision or instrumentality 
thereof; 
 
  (2) retain property contributed by a donor to an institutional fund 
for as long as the governing board deems advisable; 
 
  (3) include all or any part of an institutional fund in any pooled or 
common fund maintained by the institution; and 
 
  (4) invest all or any part of an institutional fund in any other pooled 
or common fund available for investment, including shares or 
interests in regulated investment companies, mutual funds, common 
trust funds, investment partnerships, real estate investment trusts, or 
similar organizations in which funds are commingled and investment 
determinations are made by persons other than the governing board.   

     
(Emphasis added). 
 
If for some reason UMIFA is inapplicable, on the other hand, then in my opinion 
the cash and stocks and bonds that have been bequeathed to the school districts 
constitute “public funds” under the Arkansas Code chapter captioned “Depositories 
for Public Funds,” A.C.A. §§ 19-8-101 – 107 (Repl. 1998 and Supp. 2007).  Subsection 
19-8-104 (Repl. 1998) generally requires that “public funds … shall be deposited in 
banks located in the State of Arkansas.”  But see A.C.A. § 18-8-111 (Supp. 2007) 
(additional authority for investment of public funds through an eligible bank).  
Subsection 19-8-101 defines “public funds” or “funds” as “any and all kinds of funds 
handled by treasurers, collectors, commissioners, sheriffs, and clerks.”  The term 
“funds” is not separately defined.  But in common usage, the plural of “fund” means 
“money and much more, such as notes, bills, checks, drafts, stocks and bonds….”  
Black's Law Dictionary 606 (5th ed. 1979).  Guided by common usage, therefore, 
consistent with established rules of statutory construction, see Bolden v. Watt, 290 
Ark. 343, 719 S.W.2d 428 (1986), I conclude that in the event UMIFA is 
inapplicable, the cash, as well as the stocks and bonds, must be deposited in 
accordance with A.C.A. § 19-8-101 et seq.  
 
Additionally, the cash in my opinion must be invested as “funds of [the ]school 
district” under comparatively limited statutory authority, if UMIFA is inapplicable.  
See A.C.A. § 19-1-504(b) (Supp. 2007) (authorizing school districts to invest in 
general obligation bonds of the United States, in bonds, notes, debentures, or other 
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obligations issued by an agency of the United States Government, in general 
obligation bonds of the State of Arkansas, or in bank certificates of deposit.)  See 
also A.C.A. § 19-301 – 310 (Repl. 1998) (the Local Government Joint Investment 
Trust Act, authorizing any ten or more local governments, including school 
districts, to create a trust for joint investment of their assets in certain specified 
types of investment vehicles.) 
 
As for whether the stocks and bonds must be converted to cash, I have found no 
clear authority on that issue.  In the absence of a statutory directive to that effect, 
however, I believe the answer is probably “no.”  As stated above, absent UMIFA, 
the stocks and bonds in my opinion must be deposited in accordance with the 
Code chapter governing depositories for public funds.  But I have found no 
requirement that such assets be converted to cash. 
 
Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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