
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-221 
 
 
September 28, 2007 
 
 
The Honorable Clark Hall  
State Representative 
302 Elm Street 
Marvell, AR  72366-8729 
 
Dear Representative Hall: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following 
questions: 
 

1. May the City of Helena-West Helena use Advertising and Promotion 
(A&P) Commission funds to renovate and repair the bleachers and 
concession stand area of the Helena-West Helena High School?   

 
2. Does it make any difference that the property to be improved is 

owned by the Helena-West Helena School District and not the City 
of Helena-West Helena? 

 
RESPONSE 
 
With respect to your first question, a local A&P commission has considerable 
discretion to commit funds to encourage tourism and conventions in the city it 
serves.  The question of whether the proposed use of the funds in this instance 
would fall within the commission’s authority is one of fact that I am neither 
situated nor authorized to address.  With respect to your second question, A.C.A. § 
26-75-606(b)(2), which addresses the financing by an A&P commission of “public 
recreation facilities” in the city or county, authorizes such an expenditure only if 
the city “owns an interest in the center or facility.”  I question, however, whether 
the legislature intended the referenced “facilities” to include areas of the sort at 
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issue here.  Although the law on this issue would benefit from legislative 
clarification, I believe the proposed expenditures would pass muster if the A&P 
commission reasonably concluded that they would promote tourism and/or 
conventions. 
 
Question 1:  May the City of Helena-West Helena use Advertising and 
Promotion (A&P) Commission funds to renovate and repair the bleachers and 
concession stand area of the Helena-West Helena High School?   
 
In my opinion, the local A&P commission might commit funds to this project if it 
reasonably concluded that the expenditure would promote and encourage tourism 
and/or conventions in the City of Helena-West Helena.  I believe a reviewing court 
would uphold the commission's determination in this regard unless the court 
concluded that the commission's decision was clearly wrong. 
 
As you acknowledge in your opinion request, this office has addressed questions 
materially indistinguishable from your own on at least three occasions.  Most 
recently, in the attached Ark. Op. Att’y Gen. No. 2005-176, my immediate 
predecessor addressed whether a local A&P commission could expend funds on 
public high school athletic facilities.  My predecessor identified as the pertinent 
legislation A.C.A. § 26-75-606 (currently codified at Supp. 2007), which provides 
in pertinent part: 
 

(a)(1)(A) In the manner as shall be determined by the municipal 
advertising and promotion commission, all funds credited to the city 
advertising and promotion fund pursuant to this subchapter shall be 
used for the: 
 
(i) Advertising and promoting of the city and its environs; 
 

* * * 
 
(iv) Payment of the principal of, interest on, and fees and expenses 
in connection with bonds as provided in this subchapter. 
 
(B) The commission may engage such personnel and agencies and 
incur such administrative costs as it deems necessary to conduct its 
business. 
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(2)(A) The commission is the body that determines the use of the 
city advertising and promotion fund. 
 

* * * 
 
(b)(1)(A) Any city of the first class that may levy and does levy a tax 
pursuant to this subchapter may use or pledge all or any part of the 
revenues derived from the tax for the purposes prescribed in this 
subchapter or for the operation of tourist-oriented facilities, 
including, but not limited to, theme parks and other family 
entertainment facilities or for the retirement of bonds issued for the 
establishment and operation of other tourist-oriented facilities, 
including, but not limited to, theme parks and other family 
entertainment facilities. 
 
(B) These revenues shall be used or pledged for the purposes 
authorized in this subsection only upon approval of the commission 
created pursuant to this subchapter. 
 
(2) Funds credited to the city advertising and promotion fund 
pursuant to this subchapter may be used, spent, or pledged by the 
commission, in addition to all other purposes prescribed in this 
subchapter, on and for the construction, reconstruction, repair, 
maintenance, improvement, equipping, and operation of public 
recreation facilities in the city or the county where the city is located 
if the city owns an interest in the center or facility, including, but not 
limited to, facilities constituting city parks and also for the payment 
of the principal of, interest on, and fees and expenses in connection 
with bonds as provided in this subchapter in the manner as shall be 
determined by the commission for the purpose of such payment. 
 
(c)(1) All local taxes levied as authorized in § 26-75-602(a) shall be 
credited to the city advertising and promotion fund and shall be used 
for the purposes described in subsections (a) and (b) of this section. 
 
(2) The taxes shall not be used: 
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(A) For general capital improvements within the city or county; 
 
(B) For the costs associated with the general operation of the city or 
county; or 
 
(C) For general subsidy of any civic group or the chamber of 
commerce. 
 
(3) However, the commission may contract with such groups to 
provide to the commission actual services that are connected with 
tourism events or conventions. 
 
(4) The authorization and limitations contained in this subsection 
shall be reasonably construed so as to provide funds for promoting 
and encouraging tourism and conventions while not allowing such 
special revenues to be utilized for expenditures that are normally 
paid from general revenues of the city. 
 

In discussing the application of this statute, my predecessor offered the following: 
 

I and several of my predecessors have in past opinions addressed 
issues similar to the ones that you have raised.  In Ark. Op. Att’y 
Gen. No 2003-154, I approved as proper in form and consistent with 
Arkansas law an interlocal agreement among various entities, 
including the North Little Rock Advertising and Promotion 
Commission, that called for the improvement, repair, and operation 
of the Wildcat Stadium and Athletic Field located at the North Little 
Rock High School East Campus.  However, in approving the 
agreement, I offered the following caveats: 

 
Although the agreement does not outline any of the 
particular requirements of law by which the individual 
parties are bound (nor is it required to do so), the parties 
must nevertheless be diligent in complying with the various 
strictures of law that could impact upon their participation in 
the agreement.  See, e.g., Ark. Const., Art. 12, § 4 
(concerning local governments’ fiscal affairs); Ark. Const., 
Art. 12, § 5 (concerning local governments lending credit); 



The Honorable Clark Hall 
State Representative 
Opinion No. 2007-221 
Page 5 
 
 
 

A.C.A. § 14-58-501 et seq. and A.C.A. § 26-73-114 
(concerning financial aid by cities to public schools); A.C.A. 
§ 26-75-606 (concerning permissible uses of advertising 
and promotion funds); A.C.A. § 14-269-305 (concerning 
restrictions on the use of park funds); Ark. Const., Art. 14, 
§§ 2 and 3, and A.C.A. § 6-21-101 (concerning the use of 
school property by non-school entities and for non-school 
purposes. 

 
(Emphasis added.) 
 

  As my predecessor pointed out in Opinion No. 2002-310: 
 

[T]he advertising and promotion commission has wide discretion in 
determining factually whether a particular use of advertising and 
promotion funds falls within the permissible uses thereof as stated in 
A.C.A. § 26-75-606.  See, e.g., Ops. Att’y Gen. Nos. 2001-031; 98-
112; 97-259; 96-383.  The Arkansas courts have consistently held 
that a body’s interpretation of a statute that it is charged with 
administering will be given considerable deference and will not be 
overturned unless it is clearly wrong.  See, e.g., Death & Permanent 
Total Disability v. Brewer, 76 Ark. App. 348, 65 S.W.3d 463 (2002); 
Yamaha Motor Corp. v. Richard’s Honda Yamaha, 344 Ark. 44, 38 
S.W.3d 356 (2001); Cyphers v. United Parcel Service, 68 Ark. App. 
62, 3 S.W.3d 698 (1999); Little Rock Cleaning Sys. Inc. v. Weiss, 
326 Ark. 1007, 935 S.W.2d 268 (1996); Douglass v. Dynamic 
Enters., Inc., 315 Ark. 575, 869 S.W.2d 14 (1994).  Thus, if the 
Dumas Advertising and Promotion Commission determined 
factually that the use of advertising and promotion funds to help 
purchase high school football uniforms would “promot[e] and 
encourag[e] tourism and conventions” in Dumas, its determination 
will be upheld unless a court finds that determination to be clearly 
wrong. 
 

Nevertheless, I feel obliged to stress that an A&P commission in the exercise of its 
broad discretion must remain committed to expending its funds only in the cause 
of promoting tourism and conventions.  I should further note that A.C.A. § 26-75-
606(b)(2), which addresses the financing by an A&P commission of “public 
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recreation facilities” in the city or county, authorizes such an expenditure only if 
the city “owns an interest in the center or facility.”  Given your report that the 
school district exclusively owns the high school at issue, a finder of fact might 
conceivably conclude that the commission is statutorily barred from making the 
expenditures contemplated in your request.  By the same token, however, 
subsection (b)(1) of the statute without limitation authorizes an A&P commission 
to expend its resources to support “family entertainment facilities” -- a category 
that might conceivably be read as including the school facilities at issue in your 
request.  I question, however, whether the legislature intended either of these 
statutory terms to apply to facilities such as a high-school concession area or 
bleachers, leaving the operative issue being whether the proposed use of funds 
might reasonably be deemed to promote tourism or conventions. 
 
Finally, I must note that the power of a city or its agencies to provide funds 
without consideration to some other entity is bounded by the constitutional 
strictures of Ark. Const. art. 12, § 5, which forbids any local governmental entity 
to “appropriate money for, or loan its credit to, any corporation, association, 
institution or individual.”  I am attaching for your information a copy of Ark. Op. 
Att’y Gen. No. 1999-408, which addresses in detail the constitutional restrictions 
that apply to a local unit of government’s donating its public funds.  Without 
repeating my analysis, I will simply offer that a statutorily authorized gift of 
money by a city to a public entity like a school district in the city, would not 
offend the constitution.   
 
Question 2:  Does it make any difference that the property to be improved is 
owned by the Helena-West Helena School District and not the City of Helena-
West Helena? 
  
For reasons discussed in my response to your first question, I believe the answer to 
this question is “no.”  In my opinion, a city’s donation through its A&P 
commission of funds to another purely public entity contained within its territorial 
jurisdiction would be permissible so long as the expenditure served the taxpayer-
approved purpose of promoting tourism and/or conventions.  As noted above, only 
a finder of fact could determine whether the expenditures would indeed serve such 
a purpose.  
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Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
  
Enclosures 


