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August 14, 2007 
 
 
The Honorable Lance Reynolds 
State Representative 
Post Office Box 477 
Quitman, Arkansas 72131-0477 
 
Dear Representative Reynolds: 
  
I am writing in response to your request for an opinion on the sale of city property.  
Specifically, you state the following facts and pose the following question: 
 

Approximately 30 years ago, the city of Heber Springs leased 
both real property and the structure thereon to a private 
corporation.  A provision in that lease stated that the private 
corporation would have the option to purchase said real property 
the structure [sic] for a nominal amount after the bonds satisfied.  
Now the bonds are satisfied, the successor of the private 
corporation wants to exercise its option and buy the property as it 
is relocating out of the city. 
 
Does Arkansas Code Ann. § 14-16-504 present any problem to the 
City of Heber Springs in conjunction with the sale of this property 
to private corporation [sic] considering there is nominal monetary 
consideration?  (Additional consideration of course was the past 
economic benefit the city received by having the private 
corporation doing business in Heber Springs.) 
 
Does any other Code Section of applicable law prevent the City of 
Heber Springs from selling this property? 
 



The Honorable Lance Reynolds 
State Representative 
Opinion No. 2007-220 
Page 2 
 
 
RESPONSE 
 
I have not reviewed any of the documents in question and am not in possession of 
the all the facts surrounding the transaction.  In addition, your reference to A.C.A. § 
14-16-504 appears to be a typographical error, as this subsection has nothing to do 
with the subject matter of your request, addressing instead the authority of cities 
and counties to regulate firearms.  It is thus difficult to fully address your question.  
As a general matter, however, if your question involves bonds issued under the 
provisions of A.C.A. §§ 14-164-201 to -224 (so-called “Act 9 bonds”), it is my 
opinion that state law does not require any bidding procedure in connection with 
the exercise of the previously-agreed upon option to purchase.  In addition, 
assuming the transaction was executed as a typical Act 9 bond project, in 
compliance with that Act and other applicable statutes, I cannot state that a 
nominal consideration previously-agreed upon in the lease would violate state 
statutes.  
 
Question 1-- Does Arkansas Code Ann. § 14-16-504 present any problem to the 
City of Heber Springs in conjunction with the sale of this property to private 
corporation [sic] considering there is nominal monetary consideration?   
 
Your reference to A.C.A. § 14-16-504 is apparently a typographical error, because 
it, among other things, provides that “A local unit of government shall not enact 
any ordinance or regulation pertaining to, or regulate in any other manner, the 
ownership, transfer, transportation, carrying, or possession of firearms, 
ammunition for firearms, or components of firearms, except as otherwise provided 
in state or federal law.”   A.C.A. § 14-16-504(b)(2)(A).  This subject matter is not 
relevant to your request.  I am uncertain, therefore, to what statute your question 
intends to refer.   
 
I assume that your question concerns either any applicable bidding requirements 
for selling the property in question, or perhaps the adequacy of the nominal 
consideration recited in the lease agreement.  Again, I cannot determine your exact 
question because of the typographical error in your request. 
 
To the extent your question concerns any applicable bidding requirements, I have 
found no stated bidding requirements for the sale of municipal real property under 
the circumstances you describe.  As one of my predecessors has stated with regard 
to that issue: 
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Although cities are required to obtain bids prior to making certain 
expenditures, see A.C.A. §§ 14-58-303 and 22-9-203, they are not 
required to obtain bids for the sale or lease of property by the city 
to other parties. The sale or lease of property by cities is governed 
generally by the provisions of A.C.A. § 14-54-302 which 
specifically authorizes cities to lease property. That statute states: 
 

(a) Municipal corporations are empowered and authorized 
to buy, sell, convey, lease, rent, or let any real estate or 
personal property owned or controlled by the municipal 
corporations. This power and authorization shall extend and 
apply to all such real estate and personal property, including 
that which is held by the municipal corporation for public or 
governmental uses and purposes. 

 
A.C.A. § 14-54-302(a).[1] 

 
The statute sets forth only one formal requirement in connection 
with such leases, as follows: 
 

(c) The execution of all contracts and conveyances and lease 
contracts shall be performed by the mayor and city clerk or 
recorder, when authorized by a resolution, in writing, 
approved by a majority vote of the city council present and 
participating. 

 
A.C.A. § 14-54-302(c). (In addition to the above-quoted 
requirement, the lease agreement must be supported by adequate 
consideration . . . .  
 

Op. Att’y Gen. 96-351 at 2-3.   
 
I have thus found no applicable bidding requirements under the circumstances you 
describe.2  Even if any municipal bidding requirement were applicable, it has been 

                                              
1 This statute has been amended since the issuance of Op. Att’y. Gen. 96-351, but the amendment is not 
relevant to your question.  See Acts 2005, No. 436.   
 
2 Special statutes requiring certain procedures prior to the sale of park or recreational property do not 
appear to apply to the facts you recite.  See A.C.A. §§ 22-4-501—503.   
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held that similar bidding requirements are superseded by certain statutes relating 
to issuance of bonds.    
 
In this regard, I assume that the bonds you describe, issued some thirty years ago, 
were authorized under Act 9 of 1960, now codified as A.C.A. §§ 14-164-201—224, 
the “Municipalities and Counties Industrial Development Revenue Bond Law.”  
This law authorizes cities and counties to “own, acquire, construct, reconstruct, 
extend, equip, improve, operate, maintain, sell, lease, or contract concerning, or 
otherwise deal in or dispose of, any land, buildings, or facilities of any and every 
nature whatever that can be used in securing or developing industry within or near 
the municipality or county.”  A.C.A. § 14-164-205.  (Emphasis added).  The term 
“lease” as used above, is defined as including “the granting of purchase options 
for such prices and upon such terms and conditions as the municipality or county 
shall determine.”  A.C.A. § 14-164-203(6).  In addition, § 14-164-204 of the 
subchapter provides as follows: 
 

This subchapter shall be liberally construed to accomplish its 
intent and purposes and shall be the sole authority required for the 
accomplishment of its purpose.  To this end, it shall not be 
necessary to comply with general provisions of other laws dealing 
with public facilities, their acquisition, construction, leasing, 
encumbering, or disposition.   
 

(Emphasis added).   
 
This provision formed a basis for the Arkansas Supreme Court’s decision in 
Dumas v. Jerry, 257 Ark. 1031, 521 S.W.2d 539 (1975).  In Dumas, the Arkansas 
Supreme Court held that county bidding procedures (A.C.A. § 14-16-105), were not 
applicable to the later lease and option to purchase of Act 9 bond property donated 
by a private corporation to the county.   The court held that the county bidding 
procedures were in irreconcilable conflict with the provisions of Act 9, which 
allow the sale or lease of property upon such terms as the political subdivision 
shall determine.  Because Act 9 was the latter act, its provisions were deemed 
controlling.   
 
Your question involves a municipality, not a county such as the one at issue in 
Dumas v. Jerry.  Act 9 of 1960 covers both entities equally, however.  See e.g., 
Daniels v. City of Fort Smith, 268 Ark. 157, 594 S.W.2d 238 (1980) (concluding 
with regard to a city that Act 9 superseded the latter-adopted provisions of A.C.A. § 
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22-9-301, which requires payment of the prevailing minimum wage to workers on 
certain public projects).   
 
In my opinion, therefore, to the extent your question involves any applicable 
bidding requirements, I have not found any applicable to the municipal sale of 
municipal real property.  In any event, if this is an Act 9 bond project, any such 
general requirements would in my opinion be deemed superseded by Act 9.   
 
To the extent your question inquires as to the adequacy of the consideration for 
this sale, my predecessor in Op. Att’y Gen. 96-351 also addressed this issue.  In 
the course of discussing a municipal lease of real property to a private corporation 
at the rate of one dollar for each twenty-year term, he stated: 
 

The question of whether particular consideration is adequate is a 
question of fact that must be considered in light of all of the 
relevant information, such as the value of the property, the 
proposed use of the property, and the benefit that will accrue to 
the city as a result of the lease. 
 

* * * 
 
The Arkansas Supreme Court has held that even non-monetary 
consideration can be adequate if a “public advantage” will result 
from the lease. In City of Blytheville v. Parks, 221 Ark. 734, 255 
S.W.2d 962 (1953), the Arkansas Supreme Court upheld a bond 
issue used to finance the purchase of land which was immediately 
thereafter conveyed to the federal government without money 
consideration. The court held that “public advantage” constituted 
consideration. The court held that there was not a true “donation” 
of the land, because 1) there were many benefits which the city 
would receive in terms of increases in business and population, 
and 2) the city included a reverter clause in the deed which 
required that the land be returned to the city (greatly improved) if 
it ceased to be used for the purposes of the grant. 
 
The City of Blytheville court based its decision in part upon Little 
Rock Chamber of Commerce v. Pulaski County, 113 Ark. 439, 
168 S.W. 848 (1914), in which the court had held that the county 
could convey a tract of land to the Chamber of Commerce (a 
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private entity) for one dollar “and benefits to accrue to said 
county from the expenditure by said Chamber of Commerce of 
the [private] fund raised for industrial and development purposes. 
. . .” 113 Ark. at 441. 
 

Id. at 4.   
 
You have not provided any additional facts as to the nature of the lease agreement 
or any of its terms.  Typically, under an Act 9 arrangement, the lessee makes lease 
payments over the years which in turn are pledged to repayment of the bonds that 
were issued to either purchase or build the industrial facility.  Assuming the bonds 
were issued along similar lines and in compliance with Act 9 of 1960, I cannot 
conclude that a nominal consideration for exercising the option to purchase is 
prohibited by statute.  Cf. also City of Fort Smith v. Daniels, supra (mentioning a 
nominal $100 consideration for purchase of the Act 9 bond property at issue in 
that case); and see Green v. City of Mount Pleasant, 256 Iowa 1184, 131 N.W.2d 5 
(1964) (upholding an option to purchase for a nominal sum in connection with 
industrial revenue bond lease agreement); State ex rel. County Court of Mineral 
County v. Bane, 148 W.Va. 392, 135 S.E.2d 349 (1964) (same); Bennett v. City of 
Mayfield, 323 S.W.2d 573 (Ky. 1959) (same); and Darnell v. County of 
Montgomery, 202 Tenn. 560, 308 S.W.2d 373 (1957) (same).  As stated above, 
however, it is difficult to fully analyze your first question without reference to the 
exact statute about which you intend to inquire and without reference to all the 
facts surrounding the transaction.  
 
Question 2-- Does any other Code Section of applicable law prevent the City of 
Heber Springs from selling this property? 
 
See response to Question 1.   
 
Deputy Attorney General Elana C. Wills prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 


