
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-218 
 
 
September 6, 2007 
 
 
David L. Gibbons, Prosecuting Attorney 
Fifth Judicial District 
Post Office Box 3080 
Russellville, AR  72811 
 
Dear Mr. Gibbons: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on the following question, 
which you report having posed on behalf of the Pope County Tax Assessor: 
 

May one or more employees of a county assessor be lawfully 
employed on a part-time, after hours basis by the contractor 
performing countywide mass appraisals?  Would such an 
arrangement violate provisions of A.C.A. 14-14-1202, governing 
ethical standards for county government officers and employees? 
 

RESPONSE 
 
In my opinion, the answer to both of your questions may well turn on whether the 
private employment bears in any fashion upon the referenced "countywide mass 
appraisals."  If it does so directly, meaning that the private employment would 
constitute performance of the contractor's contractual obligations to the county, I 
believe the private employment would be barred by the provisions of A.C.A. § 14-
14-1202 (Supp. 2007).  The statute further bars a county employee from benefiting 
indirectly from a county contract.  Only a finder of fact could determine whether 
the statute applied in any given instance.  Finally, depending upon the facts, the 
common-law prohibition against conflicts of interests might bar the dual 
employment of any given public employee.  
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Section 14-14-1202 of the Arkansas Code provides in pertinent part: 
 

(a)(3) The officer or employee may not use his or her office, the 
influence created by his or her official position, or information 
gained by virtue of his or her position to advance his or her 
individual personal economic interest or that of an immediate 
member of his or her family or an associate, other than advancing 
strictly incidental benefits as may accrue to any of them from the 
enactment or administration of law affecting the public generally. 
 

* * * 
 
(c)(1) RULES OF CONDUCT. No officer or employee of county 
government shall: 
 
  (A)(i) Be interested, either directly or indirectly, in any contract 
or transaction made, authorized, or entered into on behalf of the 
county or an entity created by the county, or accept or receive any 
property, money, or other valuable thing for his or her use or benefit 
on account of, connected with, or growing out of any contract or 
transaction of a county. 

 
(Emphasis added.)  In my opinion, if the assessor's employees were to perform any 
work for the private contractor bearing in any way upon the "county-wide mass 
appraisals" the contractor had agreed to perform for the county, the assessor's 
employees would clearly be barred from accepting the private employment by the 
highlighted proscription in the statute recited above. 
 
In the event the private employment did not relate directly to the contractor's 
contractual relationship with the county, the question would remain whether the 
private employment might entail some indirect benefit to the assessor's employees 
that might run afoul of the proscriptions contained in the statute.  Answering this 
question will in each instance involve an intense factual inquiry of the sort this 
office is neither equipped nor authorized to undertake in response to an opinion 
request.  See Ark. Op. Att'y Gen. No. 2001-347 (stressing the factual nature of an 
inquiry into whether an employee of the Assessment Coordination Department 
might give private fee appraisals). 
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The private employment contemplated in your request might further be foreclosed 
pursuant to A.C.A. § 21-8-108 (Repl. 2004), which provides in pertinent part: 
 

(a) No public servant shall: 
 
(1) Receive a gift or compensation as defined in § 21-8-401 et 
seq.,[1] other than income and benefits from the governmental body 
to which he or she is duly entitled, for the performance of the duties 
and responsibilities of his or her office or position[.] 

 
(Emphasis added.)  As reflected in the highlighted portion of this statute, this 
proscription applies only when the outside compensation is for the performance of 
services an individual would be obliged to perform in the course of his duties as a 
public employee.  Again, the applicability of this statute could be determined only 
by undertaking a close factual investigation in each particular case. 
 
Also potentially pertinent to your inquiry is the common-law doctrine of conflict 
of interests, which is aptly described in the following hornbook formulation: 
 

A public office is a public trust . . . and the holder thereof may not 
use it directly or indirectly for personal profit, or to further his own 
interest, since it is the policy of law to keep an official so far from 
temptation as to insure his unselfish devotion to the public interest.  
Officers are not permitted to place themselves in a position in which 
personal interest may come into conflict with the duty which they 
owe to the public, and where a conflict of interest arises, the office 
holder is disqualified to act in the particular matter and must 
withdraw. 

 
67 C.J.S. Officers § 204.  See also Ops. Att’y Gen. Nos. 2001-347; 99-449; 98-
275, 94-283, and 94-446, citing Van Hovenberg v. Holman, 201 Ark. 370, 144 
S.W.2d 719 (1940); Madden v. United States Associates, 40 Ark. App. 143, 844 
                                              
1 Subsection 21-8-402(7)(A) of the Code (Supp. 2007) defines the term "compensation" as follows: 
 

"Income" or "compensation" means any money or anything of value received or to be 
received as a claim for future services, whether in the form of a retainer, fee, salary, 
expense, allowance, forbearance, forgiveness, interest, dividend, royalty, rent, or any 
other form of recompense or any combination thereof. It includes a payment made under 
obligation for services or other value received. 
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S.W.2d 374 (1992); Acme Brick Co. v. Missouri Pacific R.R., 307 Ark. 363, 821 
S.W.2d 7 (1991); and 63A Am. Jur. 2d Public Officers and Employees § 321. 
 
Although this passage speaks solely in terms of officers, as opposed to public 
employees, this office has in the past applied the doctrine in addressing the 
conduct of public employees.  See, e.g., Opinion No. 2001-347.  In the just 
referenced opinion, my predecessor observed: 
 

Although the common law doctrine of conflict of interest does not 
expressly prohibit the situation you have described, it does 
nevertheless provide guidelines for determining whether the 
situation has been abused, and has, under particular factual 
circumstances, given rise to an impermissible conflict of interest.  
The doctrine also provides general guidelines for avoiding an 
inappropriate situation.  In particular, it indicates that a public 
employee should avoid participating in decisions that would affect 
his personal interest. . . .  Accordingly, the common law doctrine of 
conflict of interest should be considered in evaluating the situation. 
 

I agree in all respects with this analysis and believe it would apply equally to the 
situation described in your request.  As a general proposition, the common-law 
proscription would apply in any instance in which an individual's obligations or 
loyalty to a private employer might conflict with his duties to the public.   
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM/JHD:cyh 
 


