
 

 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-215 
 
 
August 31, 2007 
 
 
Mr. Paul V. Doane 
Executive Director 
Arkansas Teacher Retirement System 
1400 West Third Street 
Little Rock, AR  72201 
 
Dear Mr. Doane: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following question 
concerning the release of certain information from the Arkansas Teacher 
Retirement System (“ATRS”): 
 

ATRS would respectfully request your opinion as to whether the 
Board may properly withhold providing a list of eligible voters to a 
candidate for a trustee position, which would include names, home 
addresses, and the status of a member, (i.e., vested, active, retired, 
certified, non-certified, or administrator) in light of the FOIA 
[“Freedom of Information Act”] exception found at Arkansas Code § 
[24-4-1003][1] which states: 

 
Any and all records kept by an Arkansas public 
retirement system, whether required to be kept by law 
or board policy, shall be open to public inspection as 
provided in § 25-19-105, except that individual 
member's records which are kept for the purpose of 

                                              
1 Please note that the statute you cited, A.C.A. § 24-3-213, was repealed – along with the entire former 
chapter 3 of Title 24 – by Act 151 of 2001, and reenacted under the 2001 legislation as A.C.A. § 24-4-
1003.  See Acts 2001, No. 151, §§ 9 (repealer) and 53.  
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compiling information for the member's retirement or 
social security records shall not be open to the public. 
[Emphasis yours.] 
 

As  background  for  this  question,  you  note  that  with  the  exception  of  those 
serving  ex-officio,  the  members  of  the  ATRS  Board  of  Trustees (“Board”) are  
elected,  pursuant  to A.C.A. § 24-7-301, by the constituency whom they are to 
represent.  Id. at (2) – (4).  You  further  note  that  a  Board  regulation  provides,  
in connection  with  such  elections,  that  “[o]ne (1)  printed  list  and  mailing  
labels of  eligible  voters  and  their  addresses  will  be  furnished  to  each  
candidate upon request.”  ATRS Policy Manual 4-2-2 (May 10, 2000).  
http://www.atrs.gov/Policy%20Manual%202006/Policy_manual.htm. You explain 
that this list is provided to the candidate for his or her use in distributing campaign 
materials or other correspondence to be shared with the voters.  You report that the 
Board has proposed to repeal this section in light of privacy concerns as well as 
the expense to ATRS in printing the labels. 
 
RESPONSE 
 
I must initially note that I am somewhat uncertain as to the exact focus of your 
question.  You have stated that the Board has proposed to repeal the regulation 
that provides candidates access to a list of voters.  I thus assume that the regulation 
is currently in place.  You seem to be questioning whether the Board may 
nevertheless withhold the list, in light of A.C.A. § 24-4-1003, and perhaps general 
privacy concerns.  If that is your question – whether the Board may properly 
withhold a list of eligible voters from a candidate for a trustee position 
notwithstanding the regulation – I believe the answer is “no.”  The Board is bound by 
the regulation, in my opinion. 
 
While it is not entirely clear, I also note the possibility that your question instead 
anticipates the regulation’s repeal and asks whether in the absence of the regulation 
the Board may, or perhaps must, withhold a list of eligible voters from a 
candidate.  In my opinion, the Board would not be required to withhold the list in 
that event, but it could do so because there would be nothing to require that the list 
be furnished to a candidate.   
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Some explanation concerning the ATRS Board membership is necessary before 
expanding upon the above responses.  Of the fifteen-member Board, seven are 
active member trustees who are elected by active members and three are retirant 
trustees who are elected by retirees of ATRS.  A.C.A. § 24-7-301(2) and (4) (Repl. 
2000).  Of the seven member trustees, four must be elected by members who are 
employed in positions that require state licensure, but not administrator 
certification; two must be elected by members employed in positions requiring an 
administrator’s certificate; and one is elected by members employed in positions 
not requiring state certification.  Id. at (2).  Another trustee, who may be either an 
active or retired member, must belong to a minority racial ethnic group; and that 
member is elected by the active and retired membership.  Id. at (3).  The four ex-
officio trustees are the Bank Commissioner, the State Treasurer, the State Auditor, 
and the Director of the Department of Education.  Id. at (1).  
 
As you have noted, therefore, with the exception of the ex-officio members, the 
members of the ATRS Board are elected by the constituency whom they are to 
represent.  Regarding the “list of eligible voters,” I assume this list is derived from 
individual members’ records, hence your concern with respect to A.C.A. § 24-4-
1003, which states that member records “shall not be open to the public.”   
 
In my opinion, a candidate for a trustee position is not included within subsection 
24-4-1003’s nondisclosure provision when he or she seeks a list of those eligible to 
vote for the position.  This statute is concerned with the “public inspection” of 
ATRS records.  As explained above, the ATRS Board is comprised of members 
who represent particular groups; and these member trustees are selected through 
elections.  See A.C.A. § 24-7-301.  The release of member records to candidates in 
such Board elections, considered in light of this election process, is not tantamount 
to opening such records to “the public,” in my opinion.  Cf. Op. Att’y Gen. 91-067 
(opining that the identical nondisclosure provision in the former A.C.A. § 24-3-213, 
see n. 1, supra, does not prevent ATRS from making its members’ computer data 
base available to participating employers for ready access to information necessary 
to enroll new employees.)  
 
It therefore follows that the Board regulation is not contrary to A.C.A. § 24-4-1003, 
given the inapplicability of this nondisclosure provision to Board candidates’ in 
accessing eligible voter lists.  The regulation seems consistent, moreover, with the 
statute governing the Board’s composition, in that it appears reasonable to afford 
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candidates access to a listing of their constituency.  The Board clearly has the 
authority to enact rules and regulations governing Board elections.  A.C.A. § 24-7-
301(5).  Furthermore, it is axiomatic that the Board must follow its own 
regulations.  The Arkansas Supreme Court has consistently held that 
administrative agencies are bound by the rules they have prescribed.  See Stueart 
v. Arkansas State Police Commission, 329 Ark. 46, 945 S.W.2d 377 (1997); 
Regional Health Care Facilities, Inc. v. Rose Care, 322 Ark. 767, 912 S.W.2d 409 
(1995) (quoting Panhandle Eastern Pipeline Co. v. F.E.R.C., 613 F.2d 1120 (D.C. 
Cir. 1979)).   
 
Having found no basis in A.C.A. § 24-4-1003, or any other law, for departing from 
the regulation, I conclude that the Board may not properly withhold a list of 
eligible voters from a candidate in light of the regulation.  If you are questioning 
whether such a list may be properly withheld in the absence of the regulation, I 
believe the answer to this question is “yes.”  A candidate for a trustee position 
arguably is in a unique position in light of the Board composition prescribed by 
A.C.A. § 24-7-301, and the elections held thereunder.  But in the absence of the 
regulation, there would be no clear basis for claiming a right of access to a list of 
eligible voters.  A candidate could not claim access under the FOIA because the 
FOIA does not afford access to public records by virtue of one’s position or status.  
See Op. Att’y Gen. 89-330.  And A.C.A. § 24-4-1003 would prevent access as a 
member of “the public.”   
 
It thus appears that the Board could withhold a list of voters from candidates if the 
regulation were repealed.  I should note, however, that in my opinion the Board 
would not be mandated to do so.  As stated above, I do not interpret A.C.A. § 24-4-
1003 as a bar against a candidate’s access to a listing of the name, address, and 
status of those who are eligible to vote for the position he or she seeks.  Nor have I 
found any other law that would dictate the nondisclosure of such a list to Board 
candidates.  Regarding privacy concerns, there is no general privacy protection 
under the Arkansas Code.  It might be contended that the listed information is 
protected under the constitutional right to privacy.  See generally McCambridge v. 
City of Little Rock, 298 Ark. 219, 766 S.W.2d 909 (1989).  But I doubt this 
information rises to the level of constitutional protection.    
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Accordingly, if your inquiry is focused on whether the Board may properly 
withhold a list of eligible voters from a candidate in the absence of the regulation, 
the answer is “yes,” although this is not mandated by law, in my opinion. 
   
Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 


