
 

 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-211 
 
November 1, 2007 
 
The Honorable David W. Wyatt 
State Representative 
169 Wyatt Lane 
Batesville, AR  72501-7862 
 
Dear Representative Wyatt: 
 
I am writing in response to your request for an opinion concerning criminal 
records checks as a condition for employment of nonlicensed public school 
personnel.  You have asked the following questions in this regard: 
 

1.  Does Act 823 [of 2007] require that each school district conduct a 
background check on their non-certified personnel? 
 
2.  Would it be permissible for either the school district to share its 
background check, or as an alternative, may a substitute teacher 
present a certified copy of the background check to each school 
district that he or she wishes to be employed [by]? 

 
As background for these questions, you state that your area has several small 
school districts that share a pool of substitute teachers, and that it would be cost 
prohibitive for each district to pay for a background check.    
 
RESPONSE 

 
Your first question is properly answered in the negative because Act 823 of 2007 
does not itself impose a background check requirement.  This act instead addresses 
the matter of employment eligibility after a plea of guilty or nolo contendere to 
certain enumerated offenses, or a finding of guilt.  In my opinion, Act 1573 of 
2007 is the relevant act with respect to background checks of nonlicensed public 
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school personnel.1  It requires background checks for “initial employment or 
noncontinuous reemployment” of nonlicensed personnel.  See A.C.A. § 6-17-
414(a)(1)(A)(i) (Supp. 2007).  Your second question concerning background 
checks on substitute teachers hired from a “pool” requires reference to A.C.A. § 6-
17-414(a), as amended by Act 1573 of 2007, as well as A.C.A. § 6-17-416 (Supp. 
2007).  As explained below, in my opinion it is possible that a background check 
will not be required each time the school districts hire from the “pool,” but a 
definitive answer may depend upon the particular circumstances surrounding the 
districts’ employment of these persons.  I should also note that according to my 
understanding, a forthcoming Arkansas Department of Education rule or 
regulation may bear on the matter.      
 
Question 1 - Does Act 823 require that each school district conduct a 
background check on their non-certified personnel? 
 
Act 823 of 2007 amended subsection (b) of A.C.A. § 6-17-414, which addresses the 
matter of employment eligibility after a plea of guilty or nolo contendere to certain 
enumerated offenses, or a finding of guilt.  As amended by Act 823, this 
subsection states:  
 

No person, including without limitation noncertified persons who 
provide services as a substitute teacher, shall be eligible for 
employment, whether initial employment, re-employment, or 
continued employment, by a local school district or education service 
cooperative in a noncertified staff position if that person has pleaded 
guilty or nolo contendere to or has been found guilty of any of the 
following offenses by any court in the State of Arkansas or of any 
similar offense by a court in another state or of any similar offense 
by a federal court…. 
 

A.C.A. § 6-17-414(b) (Supp. 2007), as amended by Act 823 of 2007, § 1 (emphasis 
added).2   
 

                                              
1 The terms “certified” and “noncertified” in relation to public school personnel have been replaced by 
“licensed” and “nonlicensed” throughout Arkansas Code Title 6 concerning public education.  See Acts 
2007, No. 1573.  
 
2 The emphasized language was added to the section by Act 823. 
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According to this provision, a person is not eligible for hire or continued 
employment if he or she has pled guilty or nolo contendere to, or has been found 
guilty of, one of the listed offenses.  It places an obligation on school districts to 
either refuse or terminate the employment of someone who falls into this category.  
It does not, however, impose a background check requirement, or otherwise 
address how a district is to discover this information.  The answer to your first 
question is therefore “no,” in my opinion. 
    
The background check requirement with respect to nonlicensed public school 
personnel is found in subsection (a) of A.C.A. § 6-17-414, as amended by Act 1573 
of 2007.  See A.C.A. § 6-17-414(a)(1)(A)(i) (Supp. 2007).  This statute requires 
background checks for “initial employment or noncontinuous reemployment” of 
nonlicensed personnel.  The application of this requirement specifically to 
substitute teachers is discussed below in response to your second question.     
 
Question 2 - Would it be permissible for either the school district to share its 
background check, or as an alternative, may a substitute teacher present a 
certified copy of the background check to each school district that he or she 
wishes to be employed [by]? 
 
It must initially be noted that no provision is made in the statutes for the sharing of 
background checks, either by a school district or the subject of the records check.  
Each district must instead obtain notification directly from the Department of 
Education regarding the employment eligibility of an applicant for a nonlicensed 
position.  Subsection 6-17-414(a) provides in relevant part: 
 

(1)(A)(i) Except as provided in subdivision (a)(1)(C) of this 
section,[3] the board of directors of a local school district or an 
education service cooperative shall require as a condition for initial 
employment or noncontinuous reemployment in a nonlicensed 
staff position any person making application to apply to the 
Identification Bureau of the Department of Arkansas State Police for 
statewide and nationwide criminal records checks, the latter to be 
conducted by the Federal Bureau of Investigation. 

                                              
3 Subsection (a)(1)(C) authorizes school districts created by consolidation, annexation, or detachment to 
waive the background check requirement for personnel who were employed immediately prior to the 
consolidation, annexation, or detachment, and who had complete criminal background checks conducted as 
a condition of their most recent employment.  A.C.A. § 14-17-414(a)(1)(C) (Supp. 2005); Acts 2007, No. 
1573, § 24.  
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(2) Upon completion of the criminal records check, the Identification 
Bureau of the Department of Arkansas State Police shall forward 
all releasable information obtained concerning the person to the 
Department of Education, which shall promptly inform the 
board of directors of the local school district or education service 
cooperative whether or not the applicant is eligible for employment 
as provided by subdivision (b)(1) of this section.  

 
A.C.A. § 6-17-414(Supp. 2007) (emphasis added).4 
 
As you can see, the background check itself is not released directly to the school 
district.  Instead, subsection 6-17-414(a)(2) directs the Arkansas State Police to 
provide the criminal background check to the Department of Education, which 
will then inform the district whether the applicant for nonlicensed employment is 
eligible.  Accord Op. Att’y Gen. 2003-057.  Additionally, subsection 6-17-
414(d)(1) provides: 
 

Any information received by the Department of Education from the 
Identification Bureau of the Department of Arkansas State Police 
pursuant to this section shall not be available for examination except 
by the affected applicant for employment or his or her duly 
authorized representative, and no record, file, or document shall be 
removed from the custody of the Department of Education.    
 

A.C.A. § 6-17-414(d)(1) (Supp. 2007). 
 
Accordingly, the background check document is not available to the district or the 
affected applicant for sharing or presenting, as contemplated by your question. 
 
I will nevertheless address your question or concern regarding background checks 
on substitute teachers who are part of a “pool.”  Subsection 6-17-414(a)(1)(A)(i) 
requires a background check “as a condition for initial employment or 
noncontinuous reemployment.”  As a general rule, therefore, a background check 

                                              
4 Act 1573 of 2007 added the emphasized “or noncontinuous reemployment” language to subsection 6-17-
414(a)(1)(A)(i).  See Acts 2007, No. 1573, § 24. 
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is required when a person initially applies for employment as a substitute teacher.  
This would seemingly be the case regardless of whether the applicant is part of a 
“pool” and has substituted in another district that utilizes the pool.    
 
In my opinion, however, consideration must also be given in this regard to another 
Code section, A.C.A. § 6-17-416 (Supp. 2007).  This statute addresses criminal 
records checks of persons who work for more than one district.  This section 
provides as follows: 
 

Employees, whether new or existing, who have a contract with or 
work for more than one (1) school district in one (1) year shall be 
required to have only one (1) criminal background check to satisfy 
the requirements of all employing school districts for that year.        

 
A.C.A. § 6-17-416 (Supp. 2007).5 
 
We do not have the benefit of case law or administrative regulations addressing 
this provision.  In my opinion, the language is confusing.  The word “employees,” 
coupled with what appears to be a present-tense reference to those who “have a 
contract with or work for” more than one district, might suggest that the statute 
only applies to persons who are employed by more than one district at the same 
time.  On the other hand, the words “in one (1) year” and “for that year” could 
indicate that the statute is focused on this time period, and that it applies to 
someone who has a contract with or works for more than one district during the 
year, regardless of whether the person worked for one district, left, and then 
subsequently entered into a contract with or worked for another district.    
 
Upon inquiry, I have been informed that the Arkansas Department of Education 
interprets A.C.A. § 6-17-416 to apply to employees who concurrently contract with 
or work for more than one district.  This interpretation by the administrative 
agency, while not conclusive, is entitled to great deference and will not be 
overturned by the courts unless clearly wrong.  See generally Ark. Soil, Water 
Conserv. v. City of Bentonville, 351 Ark. 289, 92 S.W.3d 47 (2002); Arkansas 
State Med. Bd. v. Bolding, 324 Ark. 238, 920 S.W.2d 825 (1996).  Because I 
cannot state that the Department is clearly wrong in construing the statute to apply 
only in the case of simultaneous employment, the answer to your question 
concerning background checks on a “pool” of substitute teachers may depend 
                                              
5 Act 1573 of 2007 reenacted this section of the Code without change.  See Acts 2007, No. 1573, § 25.  
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upon the particular circumstances surrounding the districts’ employment of these 
persons.   
 
I have been provided no information in this regard.  Nor has my review of state 
law revealed any controlling authority.  To the contrary, as I recently had occasion 
to explain, the Arkansas Code is silent as to the method a school district must 
utilize to obtain substitute teachers.  Op. Att’y Gen. 2007-233.  One statute, 
A.C.A. § 6-13-620(a)(4)(C) (Supp. 2007), makes reference to “substitute teachers 
employed on a daily basis.”  But as I noted in Opinion 2007-233, this statute does 
not address substitute teachers employed on some basis other than “daily.”  It 
seems possible, therefore, that a substitute teacher might “contract with or work 
for more than one school district” at the same time so as to trigger A.C.A. § 6-17-
416, as interpreted by the Department.  Once a background check is performed on 
such a teacher, then it would appear that no other check will be required “for that 
year” as a condition of employment of the substitute by any of the districts.   In my 
opinion, however, this will turn on the particular facts.   
 
I lack sufficient facts to speculate further regarding background checks on 
substitute teachers in a “pool” such as you have referenced.  You may wish to 
contact the Department of Education for further information, as it is my 
understanding that the Department is in the process of developing a rule or 
regulation to provide needed guidance in this area.  The districts may also wish to 
consult their local counsel for advice with respect to the employment of these 
persons. 
 
Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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