
  

 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-209 
 
 
August 14, 2007 
 
 
The Honorable Dave Bisbee 
State Senator 
14068 Pyramid Drive 
Rogers, AR  72758-0116 
 
Dear Senator Bisbee: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following question 
concerning the possible assessment of a development impact fee pursuant to 
A.C.A. § 14-56-103 (Supp. 2005), as amended by Act 310 of 20071: 
 

Would the Bella Vista Property Owners’ Association, by virtue of its 
extension of a utility service to the citizens of Bella Vista, constitute 
a “municipal service agency” for the purposes of assessing a 
development impact fee under Arkansas Code § 14-56-103? 

 
As background for this question, you state that it is your understanding that the 
Bella Vista Property Owners’ Association, a not-for-profit corporation, provides 
water services to the community of Bella Vista in Northwest Arkansas.  The City 
of Bella Vista was incorporated in 2006, according to my understanding.     
 
RESPONSE 
 
Although the Bella Vista Property Owners’ Association (POA) apparently 
performs certain functions that are associated with municipalities,2 I cannot 
                                              
1 The 2007 amendment does not bear on your question. 
 
2 The Arkansas Court of Appeals in Morris v. Medin, 43 Ark. App. 29, 30, 858 S.W.2d 142 (1993), 
observed the following regarding the POA: 
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conclude based merely upon such activity that the POA is a “municipal service 
agency” as defined under A.C.A. § 14-56-103.  Accordingly, the answer to your 
question is “no,” in my opinion. 
 
Subsection 14-56-103 authorizes a municipality (city of the first or second class or 
incorporated town, A.C.A. § 14-56-103(a)(4) (Supp. 2005)), or a “municipal service 
agency” to assess a “development impact fee” in order to generate revenue “to 
offset costs . . . that are reasonably attributable to providing necessary public 
facilities to new development.”  Id. at (b)3  The term “municipal service agency” is 
defined as follows: 

                                                                                                                                       
 

The POA owns and operates recreational facilities consisting of golf 
courses, swimming pools, tennis courts, clubs and restaurants, among 
other facilities and common properties.  The POA also provides water 
and sewer facilities, fire protection, emergency services, and police 
protection through the Benton County Sheriff's Office. 
 

I do not know to what extent this observation accurately reflects the current relationship between the POA 
and the newly incorporated City of Bella Vista, as I have been provided no information in this regard.  For 
purposes of this opinion, however, I assume that the POA remains an entity separate from the city, and that 
the “water services” you have referenced are provided by the POA in its separate capacity, through some 
contractual arrangement with the city. 
 
3 "Public facilities" are defined as "publicly owned facilities that are one (1) or more of the following 
systems or a portion of those systems:" 
 

(A) Water supply, treatment, and distribution for either domestic water 
or for suppression of fires; 
 
(B) Wastewater treatment and sanitary sewerage; 
 
(C) Storm water drainage; 
 
(D) Roads, streets, sidewalks, highways, and public transportation; 
 
(E) Library; 
 
(F) Parks, open space, and recreation areas; 
 
(G) Police or public safety; 
 
(H) Fire protection; and 
 
(I) Ambulance or emergency medical transportation and response. 
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(A) Any department, commission, utility, or agency of a 
municipality, including any municipally owned or controlled 
corporation; 
 
(B) Any municipal improvement district, consolidated public or 
municipal utility system improvement district, or municipally owned 
nonprofit corporation that owns or operates any utility service; 
 
(C) Any municipal water department, waterworks or joint 
waterworks, or a consolidated waterworks system operating under 
the Consolidated Waterworks Authorization Act, § 25-20-301 et seq.; 
 
(D) Any municipal wastewater utility or department; 
 
(E) Any municipal public facilities board; or  
 
(F) Any of these municipal entities operating with another similar 
entity under an interlocal agreement in accordance with § 25-20-101 
et seq. or § 25-20-201 et seq.[.] 
 

A.C.A. § 14-56-103(a)(5) (Supp. 2005). 
 
This definition plainly only encompasses “municipal entities” as specified above, 
id. at (F), including “municipally owned or controlled corporation[s].”  Id. at (A).  
See also id. at (B).  I have no information to suggest that the POA meets any of the 
categories of municipal entities listed in this statutory definition.  The extension of 
a utility service to city residents does not, in my opinion, render the POA a 
“municipal service agency” under this definition.   
 
The answer to your question is therefore “no,” in my opinion.  The Bella Vista 
Property Owners’ Association does not, by virtue of its extension of a utility 
service to the citizens of Bella Vista, constitute a “municipal service agency” for 
the purposes of assessing a development impact fee under A.C.A. § 14-56-103. 
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Assistant Attorney General Elisabeth A. Walker prepared the foregoing opinion, 
which I hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:EAW/cyh 
 


