
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-197 
 
August 24, 2007 
 
The Honorable Ken Cassady 
Prosecuting Attorney 
Twenty-Second Judicial District 
102 South Main Street 
Benton, AR 72015 
 
Dear Mr. Cassady: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following: 
 

In Op. Att’y Gen. 98-226, your office opined that A.C.A. § 14-14-705 
was inapplicable to the question of whether a quorum court member 
was prohibited from serving on a county planning board because 
county planning boards are governed specifically by A.C.A. § 14-17-
201 et seq.  
 
Question 1:  Is A.C.A. § 14-14-705(3), which establishes a two (2) 
consecutive term limit for county advisory and administrative board 
members, applicable to county planning board members as well? 
 
Question 2: Is A.C.A. § 14-14-705(3) applicable to county airport 
commissioners appointed pursuant to A.C.A. § 14-357-102? 
 
Question 3: Are there limits to the terms of members of either 
county planning boards or county airport commissioners? 

 
RESPONSE 
 
In my opinion, with respect to your first question, A.C.A. § 14-14-705(3) (Repl. 
1998) is inapplicable to county planning board members appointed pursuant to 
A.C.A. § 14-17-203 (Repl. 1998).  In my opinion, with respect to your second 
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question, A.C.A. § 14-14-705(3) is inapplicable to county airport commissioners 
appointed pursuant to A.C.A. § 14-357-102 (1987).  In my opinion, with respect to 
your third question, state law does not provide for any limitation on the number of 
terms an individual may serve as either a member of the county planning board or 
commission of a county airport commission.   
 
Question One:  Is A.C.A. § 14-14-705(3), which establishes a two (2) consecutive 
term limit for county advisory and administrative board members, applicable to 
county planning board members as well? 
 
In my opinion, A.C.A. § 14-14-705(3) is inapplicable to a county planning board 
member.   
 
In addressing whether the dual service prohibition contained in A.C.A. § 14-14-
705(3)(D) applied to a quorum court member serving on a county planning board, 
one of my predecessors opined that A.C.A. § 14-14-705 was inapplicable to county 
planning boards.  Op. Att’y Gen. 98-226 at 1-2.  I agree with my predecessor’s 
analysis.  While A.C.A. § 14-14-705 authorizes and governs general county 
advisory and administrative boards, the specific statutory scheme governing a 
county planning board places such a planning board outside of the purview of 
A.C.A. § 14-14-705.    
 
Question Two: Is A.C.A. § 14-14-705(3) applicable to county airport 
commissioners appointed pursuant to A.C.A. § 14-357-102? 
 
In my opinion, A.C.A. § 14-14-705(3) is inapplicable to a county airport 
commission organized under A.C.A. §§ 14-357-101 through –108 (1987). 
 
Similar to the analysis in response to Question One, A.C.A. § 14-14-705 applies to 
advisory and administrative boards created by the county to fulfill various 
functions.  The General Assembly specifically authorized counties to create airport 
commissions and set forth standards governing the powers and duties of such a 
commission through state law at A.C.A. §§ 14-357-101 through –108.  In my opinion, 
the more specific, and significantly different, county airport commission statutes 
properly apply instead of the general statutes addressing county advisory and 
administrative boards.  
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Question Three: Are there limits to the terms of members of either county 
planning boards or county airport commissioners? 
 
Upon review of the applicable statutes, there is no statutory limitation on the 
number of terms an individual may serve as a member of a county planning board 
or county airport commission.  
 
Specifically, A.C.A. § 14-17-203 states with regard to membership on the county 
planning board: 
 

(a) The county judge of any county may, with the approval of the 
majority of the members of the county quorum court, create a county 
planning board. The board shall consist of not less than five (5) 
members nor more than twelve (12) members appointed by the judge 
and confirmed by the court. At least one-third (1/3) of the members 
shall not hold any other elective office or appointment, except 
membership on a municipal or joint planning commission or a 
zoning board of adjustment. 
 
(b) The term of each member shall be four (4) years. In the initial 
appointments to the board, a majority, but not exceeding three-fifths 
(3/5) of the total membership of the board, shall be appointed for 
two (2) years and the remaining members for four (4) years. A 
vacancy in the membership due to death, resignation, removal, or 
other cause shall be filled by an appointee of the judge, confirmed by 
the court, for the unexpired term. Any member of the board shall be 
subject to removal for cause upon recommendation of the judge and 
confirmation by the court.  

 
Id.   
 
Similarly, A.C.A. § 14-357-102 states with regard to membership on a county 
airport commission: 
 

(a) The first commissioners shall be appointed by the county court in 
the order creating the airport commission. 
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(b) Of the commissioners first appointed, one (1) shall serve for a 
term of one (1) year, one (1) shall serve for a term of two (2) years, 
one (1) shall serve for a term of three (3) years, one (1) shall serve 
for a term of four (4) years, one (1) shall serve for a term of five (5) 
years, one (1) shall serve for a term of six (6) years, and one (1) shall 
serve for a term of seven (7) years, to be determined by lot at the 
first meeting of the commission. 
 
(c) Upon the expiration of the respective terms, successor 
commissioners shall be appointed by the remaining commissioners, 
subject to the approval of the county court, for a term of seven (7) 
years. 

 
Id.   
 
Neither statute contains a limitation on the number of terms an individual may 
serve under the plain and ordinary language of the statute.  As a consequence, state 
law does not provide limits to the terms of the officials you reference.  
 
Assistant Attorney General Joel DiPippa prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve.  
 
Sincerely,  
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMD/cyh 
 


