
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-196 
 
August 14, 2007 
 
The Honorable Daryl Pace 
State Representative 
13470 Saint Andrew Drive 
Siloam Springs, AR 72761-9610 
 
Dear Representative Pace: 
 
I am writing in response to your request for an opinion on the following: 
 

The City of Centerton is planning to build a new city park which will 
have a soccer field, baseball fields, a skate park, tennis and 
basketball courts, a play ground, a picnic area, and a walking trail.  
Centerton is paying for a portion of the project with the Arkansas 
Department of Parks and Tourism is funding the rest with a grant.  
The planned park meets all of Parks and Tourism’s requirements, 
and, as per Parks and Tourism’s recommendation, the city is 
planning to provide portable toilets as restroom facilities.  
 
However, the [Department] of Health has notified the City of 
Centerton that portable toilets are not sufficient and that “hard 
plumbed” restrooms will be required according to their rules and 
regulations.  Specifically, the [Department] of Health has classified 
the proposed park as an A-5 facility. 
 
Under Arkansas Law, the rules and regulations of the [Department] 
of Health, and any other applicable laws, is a city park required to 
provide “hard plumbed” restroom facilities? And, if they are, would 
a city park open to the general public be classified as an A-5 facility 
which applies to “stadiums, amusement parks, bleachers, and 
grandstands for outdoor sporting events and activities”? [sic] 
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RESPONSE 
 
In my opinion, with respect to your first question, the Arkansas Plumbing Code 
(“APC”) requires “hard plumbed” restroom facilities in any construction project 
that includes “buildings.”  Whether the park referenced in your request would 
include “buildings” is a question of fact best determined by the Department of 
Health.  With respect to your second question, in my opinion, again this is a 
factually specific determination, regarding whether “buildings” are included in the 
park and what classification the “buildings” would be.  That is an issue properly 
determined by the Department of Health subject to the requirements of the 
Administrative Procedures Act, A.C.A. §§ 25-15-201 through –218 (Repl. 2002 & 
Supp. 2005).  A court, however, would likely defer to the Department of Health’s 
determination unless it can be shown that the department is “clearly wrong.” 
 
Question One: Under Arkansas Law, the rules and regulations of the 
[Department] of Health, and any other applicable laws, is a city park required to 
provide “hard plumbed” restroom facilities? 
 
In my opinion, if a city park includes “buildings,” the city must comply with the 
APC provisions regarding hard-plumbed facilities in building the park.  
 
The regulation specifically mentioned in your request, regarding an A-5 
occupancy classification and requiring hard plumbed toilet facilities, is in the 
Arkansas Plumbing Code (“APC”).  The scope of the APC is set forth in A.C.A. § 
17-38-103 (Supp. 2005), which states in pertinent part: 
 

[T]he provisions of the state plumbing code or amendments to the 
code as adopted by the State Board of Health defining plumbing 
work and prescribing minimum requirements for design, materials, 
appliances, workmanship, and methods of installation shall have the 
effect and force of law in the form of minimum standards statewide 
in application. The provisions shall apply to all types of buildings, 
private or public, rural or urban, including buildings owned by the 
state or any political subdivision of the state. 

 
Id. at (a) (emphasis added).  Furthermore, the APC states its scope in pertinent part 
as follows: 
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The provisions of this code shall be statewide in application and 
shall apply to the erection, installation, alteration, repairs, relocation, 
replacement, addition to, use or maintenance of plumbing systems 
within this jurisdiction. The installation of natural gas distribution 
piping and equipment, natural gas-fired water heaters and water-
heating venting systems, gas-fired room heaters and floor furnaces 
shall be regulated in accordance with the Arkansas State Gas Code. 

 
APC § 101.2 
 
The term “buildings” is not defined in the pertinent code sections.  “Buildings” are 
defined, however, in the APC as “any structure occupied or intended for 
supporting or sheltering any occupancy.”  APC § 202.  “Occupancy” is simply 
defined as “The purpose for which a building or portion thereof is utilized or 
occupied.”  Id.   
 
Section 403.1 of the APC sets forth the minimum plumbing requirements for 
different occupancy standards.  Table 403.1, which lists the different occupancy 
standards and tabulates the requirements thereof, includes the classification “A-5” 
as “Stadiums, amusement parks, bleachers and grandstands for outdoor sporting 
events and activities.”  Id.  The Department of Health has apparently made a 
determination that this portion of the APC applies to the park referenced in your 
request. 
 
One of my predecessors accurately described the Arkansas Supreme Court’s 
standards for reviewing administrative rules as follows: 
 

The rules and regulations of administrative agencies are generally 
entitled to a presumption of validity.  National Park Medical Center 
v. Arkansas Dept. of Human Services, 322 Ark. 595, 911 S.W.2d 
250 (1995).  The courts will give substantial deference to an 
administrative rule, provided that the rule is not arbitrary and does 
not contradict the law which it is intended to administer.  See 
Pledger v. C.B. Form Co., 316 Ark. 22, 871 S.W.2d 333 (1994); 
Allen v. Ingalls, 182 Ark. 991, 33 S.W.2d 1099 (1930).  In Allen v. 
Ingalls, supra, the court succinctly described the degree of deference 
that should be given to administrative rules.  It did so in the course 
of discussing the earlier case of State v. Martin & Lipe, 134 Ark. 



The Honorable Daryl Pace 
State Representative 
Opinion No. 2007-196 
Page No. 4 
 
 
 

420, 204 S.W. 622 (1918), in which the rules of a board of health 
had been challenged.  Upholding the rules, the Martin & Lipe court 
stated:  “The necessity for, and reasonableness of, the regulations is 
one largely within the judgment of the board.  Every presumption is 
indulged in favor of the necessity of the rule, and courts will not 
interfere with acts of health authorities unless it is apparent that the 
rule is arbitrary.”  Allen v. Ingalls, 182 Ark. at 995, quoting State v. 
Martin & Lipe, supra (emphasis added). 

 
Op. Att’y Gen. 96-356 at 6; see also Parker v. Atlantic Research Corp., 87 Ark. 
App. 145, 155, 189 S.W.3d 449 (2004); and Op. Att’y Gen. 2004-168. 
 
In my opinion, the plain and ordinary language of A.C.A. § 17-38-103 
unequivocally states that public buildings owned by a political subdivision of the 
State of Arkansas, such as a municipality, must comply with the APC.  While it is 
a question of fact whether any “buildings” will be included in the park design, 
your request states that Centerton is planning to include “a soccer field, baseball 
fields, a skate park, [and] tennis and basketball courts” in the park.  If a structure is 
included to support or be utilized by spectators at any of these parks, it may fall 
within the definition of a “building” under the APC.  As noted above, a court will 
likely defer to an interpretation proffered by an administrative agency absent a 
showing or clear error.  
 
Question Two:  Would a city park open to the general public be classified as an 
A-5 facility which applies to “stadiums, amusement parks, bleachers, and 
grandstands for outdoor sporting events and activities?” 
 
While a “park” itself may not be considered a “building” under the APC, in my 
opinion it is a question of fact properly decided by the Department of Health in the 
first instance whether any portion of the park contains “buildings” that are subject 
to the APC.   
 
The APC applies only to “buildings.”  As noted above, it is a question of fact 
whether a city park, such as the Centerton park referenced in your request, would 
include any “buildings” under the APC.  In my opinion, this factually specific 
determination is properly within the purview of the Department of Health in 
enforcing its regulations and subject to a review by the courts under the 
Administrative Procedures Act, A.C.A. §§ 25-15-201 through -218.  As noted above, 
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however, a court would likely uphold the classification of the park as an A-5 
occupancy under the APC by the Department of Health unless it could be 
demonstrated that the classification and enforcement was arbitrary or contrary to 
state law.  
 
Assistant Attorney General Joel DiPippa prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve.  
 
Sincerely,  
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
 
DM:JMD/cyh 
 


