
 
 
 
 
 
 
 
 
Opinion No. 2007-187 
 
July 18, 2007 
 
The Honorable Randy Laverty  
State Senator 
Post Office Box 303 
Jasper, AR  72641-0303 
 
Dear Senator Laverty: 
 
I am writing in response to your request for my opinion on a question arising from 
the following reported facts: 
 

A constituent of mine owns land that is being claimed by another 
landowner through an adverse possession claim. 
 
Apparently without any notice, a previous landowner built a fence 
and installed a gate on my constituent’s property.  My constituent 
was not aware of the fence and gate being constructed.  Apparently 
more than seven years have passed since the fence and gate were 
constructed.  My constituent, last summer, cut the padlock, opened 
the gate, mowed the field and cut some brush and fallen timber on 
the land in question. 
 
In the meantime, the landowner that constructed the fence and gate 
sold their land and this contested land to a person in another state. 
 
The landowner that constructed the fence and gate never pursued an 
adverse possession claim. 
 

Against this backdrop, you have posed the following question: 
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As per the above facts, does the subsequent out-of-state buyer have 
to wait the required seven years before he can claim ownership of 
my constituent’s acreage by way of an adverse possession claim? 
 

RESPONSE 
 
I must respectfully decline to answer this question, which involves a factually 
complicated dispute among various private parties, one of whom is the constituent 
who, through you, has sought my guidance.  Although I am required to provide 
my opinion on matters of law to members of the General Assembly and various 
state officials, see A.C.A. § 25-16-706, I am expressly prohibited from engaging in 
the private practice of law, see A.C.A. § 25-16-701.  There is further a suggestion in 
your statement of facts that the out-of-state buyer has instituted an action to quiet 
title in the property, apparently based upon his seller's possible claim of ownership 
by adverse possession.  In order to avoid encroaching upon exclusively judicial 
prerogatives, it has long been the policy of this executive-branch office to avoid 
rendering purely advisory opinions on matters that are the subject of judicial 
resolution in a pending lawsuit.  I consequently cannot render an opinion in this 
matter. 
 
However, for your information, I can and will provide you a copy of Ark. Op. 
Att’y Gen. No. 2006-041, in which my immediate predecessor generally discussed 
the principles of law that might apply in considering claims of adverse possession.  
I hope this information will prove of some assistance. 
 
Assistant Attorney General Jack Druff prepared the foregoing opinion, which I 
hereby approve. 
 
Sincerely, 
 
 
 
DUSTIN McDANIEL 
Attorney General 
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