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The Honorable John A. Riggs, IV

State Senator

P.O. Box 1399

Little Rock, Arkansas 72203-1399

Dear Senator Riggs:

I am writing is in response to your request for an opinion on the following question:

There has been quite a bit of confusion lately regarding interpretation of ethics legislation.  Recently, I was involved in a ceremony that awarded 4 outstanding Arkansas teachers a substantial amount of money for their performance in the classroom.  I would appreciate a ruling from your office as to the legality of a state employee receiving a cash award for performance of their duty.  In particular, does 21-8-402(5)(A) preclude awards that are cash “payment?”  

RESPONSE

I must decline to answer your question, as the Arkansas Ethics Commission is statutorily invested with power to issue advisory opinions on questions arising under the statute you reference.  See A.C.A. § 7-6-217(g)(2) (Repl. 2000).  An answer to your question would necessarily involve a construction of A.C.A. § 21-8-801 and/or A.C.A. § 21-8-402, statutes within the Ethics Commission’s jurisdiction.   My predecessor and I have each declined to opine on the provisions of such statutes, referring the requesters to the Ethics Commission for answers.  See e.g., Op. Att’y Gen. 2000-184; 99-145; 97-390 and 92-209.  

Sincerely,

MARK PRYOR

Attorney General
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